…det er ikke altid guld

….Men mange fund og historier, der er meget mere værd end guldet!

Museum Sønderjylland – Arkæologi Haderslev blev oprettet som Haderslev Amts Museum i 1887. I 2012 fyldte museet således 125 år. For at fejre jubilæet blev der gennem hele 2012 hver uge lagt en ny fortælling om en arkæologisk udgravning eller et fortidsminde et sted i Sønderjylland ud på hjemmesiden og den tilhørende app “Oldtidsglimt”. Rækken af nye fortællinger fra kendte og mindre kendte forhistoriske og historie steder fortsætter således at der nu ligger mere end 60 fortællinger med tilhørende kort og billeder.

Historierne vedrører alle tidsperioder fra ældste stenalder til 1800-tallet og dækker fra Als til Rømø, fra grænsen til Kongeåen.

Fortællinger og ture

Fortællingerne i landskabet fortsætter. I løbet af året vil der komme mellem 5-10 nye fortællinger fra  nye steder i den sønderjyske muld. Ud over det vil der blive lagt byture på siden. Arkæologi Haderslev har i løbet af året forskellige guidede ture i Sønderjylland. Normalt er der en tur til forhistorisk og middelalderlige fortidsminder i maj måned, en kultur-tur for dem på motorcykel også i maj måned og en cykeltur til fortidsminder i september måned. Se mere på museets hjemmeside www.museum-sonderjylland.dk under Arkæologi Haderslev.

HUSK

Når man tager ud til fundstedet, hvor fortællingen er fra, skal man huske på, at det kan ligge på et privat område og at der ikke alle steder er offentlig adgang. Vil man se fundstedet og det ligger på privat jord, så kontakt ejeren og spørg om lov. På naturstyrelsens hjemmeside kan man få flere oplysninger om færdsel i naturen og på privat grund. Læs her: http://www.naturstyrelsen.dk/Udgivelser/Foldere/Vejledning/Naturen_maa_gerne

 

God læselyst og fornøjelse ud i landskabet!

Læs mere om museets historie her…

Kommentarer, gode idéer og spørgsmål kan sendes til haderslev@museum-sonderjylland.dk.

 

 

Koncept og design: Bjørn Popp, Designing for Cavemen, Århus
Udvikling af mobilguide (app til Android + iOS): Designing for Cavemen, Århus
Projektleder: Merete Essenbæk
Forfattere og foredragsholdere: Arkæologer på Museum Sønderjylland – Arkæologi Haderslev

Arkæologi Haderslev

 

 

Efterlad en kommentar