Åstrupvej 22

Af 

 

På denne bygning har man valgt at pryde gavlenes udhæng med understøttende trædekorationer, som er fremhævet med en bemaling i blå, der står i kontrast til den røde teglstensmur. Flere steder bæres udhænget af knægte, som kan henlede tanken på de gamle bindingsværkshuse.

Dekorationen fremstår spinkel i sit udtryk, og sammensætningen med det spidse tag kan minde om detaljer fra den tyske gotik og de norske stavkirkers dekorative udskæringer i træ.

Udsmykningen er enkel i forhold til andre af de store villaers mere prangende prydelser.

Huset ved siden af, nr. 24 fra 1905, er ligeledes blevet udstyret med udskåret træ i gavlens tagudhæng, men husenes udtryk er meget forskellige. På nr. 24 er husets trædekoration udført i en anden stil, hvor udsmykningerne synes mere kompakte, og der er lavet flere detaljer i udskæringerne. Huset fremstår i det hele taget mere pyntet end sin nabo, da man eksempelvis har forskellige hvidmalede dekorationer ved flere vinduer, som derved træder frem fra den gulkalkede mur.

Sammenholdt med nr. 20, som er opført i gule mursten med dekorationer i røde sten, så har man et godt billede på hvor forskelligartet den historistiske stil kan være, og hvordan man hentede inspiration flere forskellige steder fra.

Litt.: Jessen, J.T.: Arkitektur i Haderslev – ca. 1900-1930 i Langs Fjord og Dam, 1996. s. 48-61.

Huset er opført i historicistisk stil.
  • Åstrupvej 22
    Åstrupvej 22