Åstrupvej 48

Af Anne Eg Larsen

 

Det gamle Haderslev Museum blev opført for det daværende Haderslev Kredsmuseum af de tyske myndigheder, i dag indeholder bygningen bl.a. Museum Sønderjyllands administration. Selvom bygningen ser meget ’dansk’ ud i sit udtryk, så er den tegnet af bygmester Ernst Hartwig, som var født og opvokset i en tysk-national familie i Haderslev men bosat i Berlin. Bygningen er således et udtryk for den tyske hjemstavnsstil, og man ser inspiration fra barokken og rokokoen, bl.a. i lisenerne på bygningens hjørner. De kan minde om de lisener, som pryder bygningen på Nørregade 22, det forhenværende Höppners Hotel.

Det lader til, at man har ønsket at opføre en bygning, som skulle falde ind blandt områdets allerede eksisterende huse, hvorfor bygningen også nærmest fremstår som et eksempel udi en dansk arkitektonisk tradition.

Indeni er den store trappeopgang dekoreret med fresker med motiver fra den nordiske bronzealder af August Wilckens.

Eftersom den gamle museumsbygning over tid blev for lille til sit formål, lod man i 1976 den nye store bygning opføre, hvis udformning er kubistisk og minimalistisk. Bygningen står som en moderne kontrast både til den gamle museumsbygning men også til frilandsmuseets gamle bygninger, der står i bindingsværk.

Teknisk Skole på Lembckesvej er opført 1922, efter at Haderslev var blevet dansk, og der er mange lighedspunkter i stilen mellem denne og museumsbygningen, selvom den ene er dansk og den anden tysk.

Litt.: Dragsbo, P.: Eksempler på hjemstavnsstilen i Sønderjylland i Sønderjysk Månedsskrift 2003, nr.10. s.254-260.

Kaatmann, C.: Byggestil og Byggeskik – nationale strømninger i sønderjysk arkitektur 1850-1940. 1988.

Bygningen er opført i hjemstavnsstil.
  • Åstrupvej 48
    Åstrupvej 48