Anglerne kommer!

Af Pernille Kruse

 

49 mørke pletter i jorden ved Ravnshøjgård mellem Nybøl og Vester Sottrup vidner om en dramatisk begivenhed omkring år 200 e.Kr. Et lille, lokalt bondesamfund blev overfaldet og indtaget af en ekspanderende befolkningsgruppe. Anglerne kommer! – man kan næsten høre det for sig…

Flere arkæologiske undersøgelser i den sydlige del af Sønderjylland har vist, at den lokale befolkning var under stærkt pres i de første århundreder efter Kristi fødsel. Vi kender deres huse, deres keramik og deres gravskik. Vi kender deres sociale struktur med en lagdeling fra bønder til fyrster, og der har måske været op til seks samtidige fyrstefamilier i dette lokale stammeområde. Vi ved imidlertid ikke, hvad de har kaldt sig selv, men vi betegner dem som Over Jerstal-kredsen (se billede 1).

I løbet af det 1. århundrede e.Kr. sker der noget, der forandrer status quo i Sønderjylland. Anglerne, der er bosiddende i det nordøstlige Slesvig-Holsten, ekspanderer mod vest og især mod nord. Nogle steder kunne de lokale landsbyer, der har haft deres egne krigere, måske holde stand, men ofte taber de slaget og i løbet af ganske kort tid er Over Jerstal-kredsen helt forsvundet (se billede  2).

Især på Sundeved har Museum Sønderjylland fundet mange eksempler på, at anglerne landsby for landsby har indtaget området, og at dette ikke er sket i fred og fordragelighed: Nedbrændte gårde efterfølges af angler-gårde med deres karakteristiske hovedhuse. Få steder ses det så tydeligt som på udgravningen Ravnshøjgård III. Her udgravede museet i 2009 et typisk angler-hus (rødt) placeret direkte ovenpå et typisk Over Jerstal-hus (blåt) (se billede 3). Tydeligere kan en magtdemonstration næsten ikke være – en demonstration af, hvem der boede her, og hvem, der havde retten til jorden.

Den romerske historiker og etnograf Tacitus har i Germania fra ca. 98 e.Kr. beskrevet, hvordan forskellige germanske stammer boede, så ud, opførte sig osv. Selvom han maler med en meget bred pensel, så kan arkæologer nikke genkendende til flere af de ting, han beskriver. Således fortæller han med slet skjult begejstring, hvorledes to germanske folk indvandrede et tredje folks område, hvorefter disse blev drevet bort og fuldstændigt tilintetgjort. Ganske vist er det hverken anglerne eller forholdene på Sundeved, han beskriver. Desuagtet anskueliggør udgravningen af Ravnshøjgård III ganske overbevisende, at Tacitus nok ikke har overdrevet sine skildringer af folkemord og fordrivelse.

Over Jerstal-kredsens udbredelse omkring Kr. f.
  • Anglerne kommer!
    Anglerne kommer!