Nørregade 22

Af 

 

Opført i to etager af rådmand Hans Rudolph Feddersen efter branden 1759. Det er en ejendom, som er blevet tilbygget og ændret i årenes løb, vigtigst er nok forhøjelsen til tre etager i 1879, der blev foretaget af Carl Höppner, som havde hotel i bygningen.

Huset er en god repræsentant for rokokostilen, som prægede byggestilen i 1700-tallet, da huset blev opført. Facaden er dekoreret med lisener, og dette er et træk, som især adskiller rokokoen fra barokken, hvor man hellere brugte søjler til at dekorere sin facade med. Lisenerne er i sit udtryk mere tilbageholdende og lette end regulære søjler, og det er da også dette udtryk, man ønskede at dyrke i rokokoen, i stedet for den mere dramatiske lys/skygge-virkning fra barokken.

Gesimsen under taget er dekoreret med løvværk, og brynene over vinduerne i de to nederste etager er ligeledes et yndet udtryk fra rokokoen. Så selvom bygningen stadig er pyntet, er det med enkle og mere tilbageholdende elementer.

Trods sin senere forhøjelse er Nørregade 22 et af de bedst bevarede huse, som er opført i perioden efter branden 1759. Over indgangen ses en sandstenstavle udfærdiget på tysk, som takker Frederik 5. for at have givet byen skattefrihed som hjælp til genopbygningen.

Ønsker man at se andre eksempler på rokokobygninger i Haderslev, kan man gå til den gamle latinskole, som ligger ved domkirken. Denne er opført i sen rokoko-stil i 1734. Ligeledes er Præstegade 14 fra 1751 opført i samme stil med lisener udført i røde teglsten, som står i skarp kontrast til de gule tegl, murværket er opført i.

Litt.: Furdal, K. (red.): Sønderjysk arkitektur gennem 900 år. Sønderjyllands Kulturmiljøer – nr.12. Haderslev 2006. s. 16-19.

Höppners Hotel 1760-1960. Haderslev 1960.

Ca. 1924. Murværket er dekoreret i et mønster, som sidenhen er blevet overkalket. Foto: Historisk Arkiv for Haderslev Kommune.
  • Nørregade 22
    Nørregade 22