Nørregade 30

Af 

 

Opført som hovedbygning for Haderslev Bank, tegnet af den dansksindede Haderslev-arkitekt Peder Gram. Bygningen er opført i hjemstavnsstil med historicistisk inspiration. Bygninger som denne symboliserer overgangen mellem historicismen og de efterfølgende stilarter hjemstavnsstil og Bedre Byggeskik, hvilket rute B, som starter for enden af Nørregade med udsigt mod Kasernen, fortæller endnu mere om.

Den bombastiske nederste etage er inspireret af italiensk renæssance, mens vinduerne og indgangsportalens udseende er hentet i barokken. Øverst på facaden er opsat en gavltrekant, hvis inspiration stammer fra klassicismen.

Den nederste etage er opmuret i granitkvader, hvilket er med til at give bygningen et rustikt og kraftigt udseende. Valget af granit som materiale er heller ikke tilfældigt, da hjemstavnsstilen var en bevægelse imod det nationale, hvorfor man gerne valgte at bruge hjemlige materialer til at opføre bygningerne i.

Den øvre del af facaden er opmuret i rødt tegl og dekoreret med pudsede pilastre, hvilket fremhæver de ellers flade pilastre. På facaden ud mod Nørregade er hovedindgangen markeret med en portal, der med voluminøse svungne knægte bærer en altan i 1.sals højde.

Indgangspartiet får et bombastisk udtryk med den store altan, hvilket er med til at understrege den barokke inspiration.

Over 2. sal er bygningen dekoreret med en nærmest klassicistisk gavltrekant, hvilket er med til at give bygningen et monumentalt udtryk og et nærmest palæagtigt udseende.

Litt.: Jessen, J.T.: Peder Gram og andre arkitekter i Haderslev. Sønderjysk Månedsskrift 2003, nr.10.

Det store indgangsparti er opført i forskellige materialer for at fremhæve de forskellige delelementer.
  • Nørregade 30
    Nørregade 30