Ny Allégade 8

Af 

 

Tegnet af Haderslev-arkitekten Peder Gram i Bedre Byggeskik med engelsk inspiration, hvilket bl.a. ses på det store tag og skorstenen, som er placeret på gavlen.

Bedre Byggeskik er på dette tidspunkt ved at gå af mode igen, og nye stilarter, som funkis, begynder at vise sig i villabyggeriet. Dette hus er opført i en brydningstid, hvor man legede med at blande nyt og gammelt.

Det ses bl.a. på husets bagside, som har et anstrøg af funkis, hvor vinduerne knækker omkring hjørnet, dog er vinduerne i dette hus med sprosser, hvilket på ingen måde er et træk, som ses i funktionalismen. Generelt minder den enkelthed og materialevalget, som præger udseendet på dette hus, om Bedre Byggeskik, som Gram tegnede mange huse i, og dette hus er opført efter de samme principper om godt gedigent håndværk.

Nr. 10 peger, ligesom nr. 8, med sit kubistiske og symmetriske udseende frem mod funktionalismen. Dette hus er også tegnet af P. Gram, og man kan se det som et overgangshus på vej mod funkis, som bl.a. ses på Fjelstrupvej 27. Det er et rendyrket funktionalistisk hus, der har funkis-træk som fladt tag, stort tagudhæng og vinduer på bygningens hjørner, således at vinduerne knækker omkring husmurens hjørne.

I øvrigt ser vi på denne gade en række smukke eksempler på forskellige typer villaer fra starten af 1900-tallet. Der er hentet inspiration fra forskellige perioder og steder, og flere huse kan betegnes som historicistiske, men også andre stilarter optræder, der i blandt Ny Allégade 7 der er et eksempel på ny-klassicismen, som er inspireret af det klassicistiske formsprog.

Litt.:. Jessen, J.T: Arkitektur i Haderslev – ca. 1900-1930 i Langs Fjord og Dam 1996. s 48-61.

Jessen, J.T.: Modernisme og tradition – Et fortsat billede af byggeriet i Haderslev i Langs Fjord og Dam 1998. s 70-79.

Jessen, J.T.: Peder Gram og andre arkitekter i Haderslev 1909-1930, Sønderjysk Månedsskrift 2003, nr. 10. s.273-281.

Huset er tegnet af arkitekten Peder Gram.
  • Ny Allégade 8
    Ny Allégade 8